Small for Gestational Age & Silver Russell patiëntenvereniging

Vereniging Lid worden Contact Links Disclaimer

Gewichtstoename – ideaal gewicht voor lengte

Small for Gestational Age & Silver Russell patiëntenvereniging

Gewichtstoename – ideaal gewicht voor lengte


Voedingsproblemen en failure-to-thrive  (achterblijvende groei) komen relatief vaak voor bij SRS kinderen. Hoewel het gemiddelde SRS-kindje bij de geboorte meer beperkt is in lengte dan in gewicht, zien we na de geboorte dat het kind vaak verder van de gewichtscurve afbuigt. De maag-darm problemen die bij SRS-kinderen vaak voorkomen bemoeilijken de gewichtstoename nog verder. Er zijn een aantal manieren waarop het gewicht van een SRS-kind kan worden verbeterd: door veranderingen of toevoegingen in het dieet/voeding, het gebruik van cyproheptadine als eetlustopwekker (vooralsnog alleen in Amerika), door het onderdrukken van refluxklachten, het bevorderen van de maaglediging en door obstipatie te voorkomen en als laatste het inzetten van sondevoeding.

Het is echter vooral belangrijk om te realiseren dat het een lastige balans is om bij SRS kinderen tot de juiste voedselinname te komen. Onderzoek heeft uitgewezen dat SGA samengaat met insuline-resistentie en dat een snelle gewichtstoename het risico op het ontwikkelen van gezondheidsproblemen behorende bij metabool syndroom (waaronder diabetes type II) aanzienlijk verhoogd. Zelfs een kleine hoeveelheid subcutaan (onderhuids) vet kan potentiële gezondheidsrisico’s met zich mee brengen. Het is daarom ook wenselijk dat  SRS kinderen aan de magere kant blijven.

Gewichtstoename bij SRS kinderen wordt bemoeilijkt door het feit dat deze kinderen over het algemeen een lage spiermassa hebben.  Als gevolg daarvan kan het gewicht-naar-lengte lager lijken dan het daadwerkelijk is (omdat vetmassa minder weegt dan spiermassa). SRS experts geven een richtlijn voor een BMI af tussen de  12-14 kg/m2 waarbij bij de lengte meting wordt uit gegaan van de lange/normale zijde van het lichaam en/of  voor een gewicht van 75-80% van het 50ste percentiel voor gewicht naar lengte.

Historie  -  Diagnose  -  Fysieke kenmerken  - Risico  -  Gewichtstoename  -  Botleeftijd  -  Groeihormoon  -  Lange termijn

Historie Diagnose - Klinisch en Genetisch Fysieke kenmerekn Risico Gewichtstoename Botleeftijd Groeihormoon therapie Lange termijn