Small for Gestational Age & Silver Russell patiëntenvereniging

Vereniging Lid worden Contact Links Disclaimer

Omdat groeihormoon een eiwit is, zouden tabletten groeihormoon door het maagzuur en de darmsappen direct worden afgebroken voordat het in de bloedbaan terecht komt. Daarom wordt groeihormoon onder de huid (subcutaan) ingespoten, waar het geleidelijk wordt opgenomen in het bloed.

’s Nachts is de hoeveelheid groeihormoon in de bloedbaan het hoogst.

Om de natuurlijke situatie zo goed mogelijk na te bootsen, wordt groeihormoon daarom bij voorkeur ’s avonds voor het slapen toegediend.

De groeihormoonbehandeling duurt jaren en de injecties moeten iedere avond gebeuren. Daarom is het belangrijk dat de toediening snel, nauwkeurig, betrouwbaar, gemakkelijk en nagenoeg pijnloos is.


Bij toediening zonder naald wordt het groeihormoon onder hoge druk door de huid in het onderhuids bind- en vetweefsel geblazen.

Het straaltje groeihormoon is zo dun en krachtig, dat het direct door de huid heen gaat. Elk toedieningssysteem heeft zijn eigen voor- en nadelen. Het is belangrijk dat het systeem goed bij uw kind past omdat het groeihormoon vele jaren dagelijks gebruikt zal moeten worden.


Er zijn systemen met een naald of zonder een naald:


Welke toedieningssystemen voor groeihormoon zijn er?